3 de febr. 2013

Arròs pairal


Des de fa molts anys que tinc una col·lecció de llibres anomenada "La cuina comarca a comarca" i avui, que m'he llevat amb ganes de cuinar i menjar arròs, he agafat un llibre quaselvol d'aquesta col·lecció per buscar una recepta d'aquest producte tan versàtil com és l'arròs i a la vegada, producte estrella del nostre Delta.

He agafat el llibre de la comarca del Solsonès, on elaboren una cuina de muntanya, on destaquen bones carns i embotits, patates conreades a l'Alt Solsonès, formatges i bolets i, entre totes els receptes n'he trobat una que anomenen "arròs pairal". 

Un plat d'arròs ideal per a l'hivern, de sabor potent, però no fort i al que, si volem, li podem incorporar un producte també molt nostre, les carxofes. 


Ingredients (4 persones)


  • 300 grs d'arròs
  • 200 grs de conill
  • 150 grs de costella de tossino
  • 2 talls de cansalada viada
  • Bolets secs 
  • 2 tomàquets madurs
  • 1 ceba
  • 2 grans d'all
  • 1 fulla de llorer
  • 1 grapadet d'ametlles torrades
  • Safrà
  • Oli i sal
  • 750 ml. de brou de pollastre o aigua 


Elaboració:

Talleu la carn a trossos petits. La saleu i poseu a fregir primer el conill i la costalla en una cassola de fang amb oli d'oliva; poseu-ne suficient quantitat per fregir bé. Retireu la carn i afegiu la cansalada viada. Reserveu.
Coleu l'oli i deixeu a la cassola l'estrictament necessari per sofregir la ceba. Amb això heu de parar sempre molt de compte, un excés d'oli ens donarà com a resultat un plat poc digestiu.
Sofregiu a foc lent la ceba i quan sigui toba, afegiu els tomàquets ratllats. Deixeu que es faci el sofregit a foc lent i quan estigui fet, afegiu una fulla de llorer, dos o tres tomàquets secs tallats a tires primes (opcional) i afegiu la carn.
Doneu un parell de voltes i afegiu l'arròs, doneu unes quantes voltes més i afegiu el brou o l'aigua calenta.
Deixeu coure a foc viu durant 5 minuts i després abaixeu el foc i ho deixeu coure fins que l'arròs estigui cuit.

Mentre bull l'arròs, prepareu la picada amb els 2 grans d'all, un grapadet d'ametlles i uns brins de safrà. Deixateu-la amb una mica d'aigua. Quan faltin uns 10 minuts de cocció de l'arròs, l'afegiu a la cassola.

Deixeu reposar l'arròs a la cassola durant un parell de minuts abans de servir.

Nota: les imatges corresponen a l'elaboració per a 2 comensals.





Cap comentari:

Publica un comentari