22 de juny 2013

Coca de Sant Joan


No se si aquesta és la recepta original de la coca de Sant Joan, però és la que faig jo des de fa molts anys.
Comparteixo la recepta amb vosaltres. La podeu fer sense facir o farcida de cabell d'àngel, crema, nata, melmelada, ...

Avui dissabte hem fet les farcides amb cabell d'àngel i ja tenim la crema preparada per farcir les que farem demà diumenge.

Una copa de cava i un tall de coca i a celebrar la revetlla!

Ingredients per a dos coques:
  • 4 ous
  • 120 grs de sucre
  • 100 grs de mantega 
  • 150 ml de llet
  • 7 grs de sal
  • Pell de llimona ratllada
  • 70 grs de llevadura fresca
  • 650 grs de farina de força

  • 1 ou per pintar
  • Fruites confitades
  • Pinyons o ametlles filetejades
  • Cabell d'àngel, crema, ...

Elaboració:
Desfeu la llevadura en un bol amb una mica de llet tèbia. Afegiu una cullerada del sucre i una mica farina. Ho bateu fins aconseguir la textura d'una papilla espessa. Tapeu amb paper film i reserveu uns 20 minuts.

En un bol, bateu els ous amb el sucre, afegiu la mantega en textura pomada. A continuació ratlleu la pell de la llimona. Afegiu la massa que heu fet amb la llevadura i remeneu bé. 
Poseu la llet i un cop ben batut li afegiu la farina (on haureu afegit la sal), ajudant-vos d'un colador per a que no es facin grumolls. Depenent de la mida dels ous, podeu necessitar una mica més de farina.

Treballeu bé la massa fins que no s'enganxi als dits. Si teniu un robot de cuina us anirà molt millor, perquè així evitareu posar més farina de l'estrictament necessària.

Feu una bola amb la massa i la deixeu reposar en un bol tapada amb un drap fins que dobli de volum (a l'hivern 1 hora aprox, ara una mica menys de temps).

Dividiu la massa  en dos porcions (recordeu que fem dos coques).  
Cada porció la dividiu en dos. Aplaneu amb el corró una d'aquestes porcions i la poseu damunt d'una llauna. Farciu amb el cabell d'àngel.
Esteneu al damunt l'altra part de la massa i tanqueu les vores.

Pinteu amb ou batut i decoreu amb les fruites i els pinyons. Podeu posar una mica de sucre pel damunt, unes quantes calories de més ja no importen.

Deixeu reposar la coca uns 40 minuts, ja veureu que quasi dobla el seu volum.

Poseu a coure al forn, previament escalfat a 160º durant 15 o 20 minuts, ja veureu quan agafa color la coca.

  • ..







4 comentaris:

  1. Núria t'ha quedat genial! VA haver de ser una revetlla ben dolça!

    ResponElimina
  2. Sigo viendo cocas de San Juan, y yo que me creía que me había quedado divina!!!,....y estoy viendo que todas son mejor que la mía, que estaba buenísima, pero la presentación la tengo que mejorar.
    Saludos
    Blanca de JUEGO DE SABORES

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ana, creo que tu coca no se queda atrás ni muchísimo menos. Sobre si estaba buena o no, no puedo opinar, porque Internet no permite hacer un "tast", però sobre la presentación, con el añadido del cava y las cintas de colores, te ha quedado preciosa.
      Un saludo.
      Núria de Benremenat.cat

      Elimina