30 de des. 2013

Brossat amb codonyat


He rebut un comentari que m'explica que hi ha un error quan explico la diferència entre el mató i el brossat, i té raó, per això en faig la rectificació.

Quan es posa a bullir la llet i s'afegeix un coagulant (que pot ser vegetal o animal) aquesta qualla, separant-se en dos parts: sòlida i líquida.
La part sòlida, un cop escorreguda, és el mató
La part líquida és el xerigot, que es posa a escalfar fins que comencen a surar les proteïnes insolubles de la llet. Aquestes parts es recullen amb una escumadora, es posen en motlles o draps per donar-li forma i ja tenim el brossat o brull. O sigui que el brossat neix de l'aprofitament del xerigot.

En destaca la qualitat del brossat o brull dels pobles de l'Alt i Baix Maestrat, elaborat amb llet d'ovella i que s'utilitza principalment per preparar els tradicionals flaons de Morella. A casa nostra, a les Terres de l'Ebre, l'utilitzem per preparar els pastissets de brossat i el cóc i la coca de brossat, també ens el mengem com a postre amb sucre, mel o codonyat. 
Quesos Perfecto, de la veïna població de Camarles, en ple Delta de l'Ebre, n'és un dels elaboradors més importants de les nostres terres.
A casa ens agrada amb una mica de codonyat, però també ens agrada molt amb mel o amb sucre (de petita en solia menjar per berenar, amb un troç de pa i ensucrat). 
També el podeu utilitzar en amanides, en plats de pasta, amb salmó, amb una mica de sal i un xorret d'oli d'oliva, ...

Receptes relacionades:





2 comentaris:

  1. Hola, no es el mateix recuit i mato amb el requeson,ricotta o brossat
    Hi ha un error, el recuit i el mato no es fan a partir del suero sino de la lllet mateixa amb cuall.

    ResponSuprimeix
    Respostes
    1. Moltes gràcies per l'aclariment, he modificat l'entrada, crec que ara sí que és correcte l'explicació que hi faig de la diferència entre mató i brossat. Salutacions.

      Suprimeix